Over mij

Stijn (KitchenGarden)

Fijn je te mogen begroeten!

Mijn naam is Stijn Roman Rajas.

Ik ben geboren in een dorpje op de ‘vale ouwe’ in Gelderland en op diezelfde Veluwe woon ik nog altijd. Mijn oneindige fantasie leerde me al jong om te ‘vliegen’. Vliegen… zodat ik kon ontsnappen aan hoe ik me soms voelde of aan waar ik me bevond. Zoals ik in mijn intro al schreef, voelde ik me anders dan alle andere mensen om me heen. Ik leefde niet óp de wereld, maar vloog er een beetje boven, als in een zweefvlucht.

Het schrijven was voor mij een volkomen natuurlijk iets. In mijn kinderjaren heb ik zelden getekend of geschilderd. Ik zette, nog voor ik letters kon schrijven, al ‘tekens’ op papier. Rune-achtige vormen… Toen ik op school eenmaal leerde schrijven, voelde het voor mij als thuiskomen. In m’n tienerjaren schreef ik haast als een bezetene: het ene vel papier na het andere schreef ik in een razend tempo vol. Mijn gevoelens en gedachten aan het papier toevertrouwen, was een veilige manier om me te uiten.
Totdat er iets gebeurde waardoor de ‘nooit-goed-genoeg-draak’ genadeloos toesloeg. Het gevoel nooit goed genoeg te zijn heeft veel in mijn leven gekleurd. Als een rode draad drong het zich steeds weer aan me op. Of misschien moet ik zeggen: als een rode draak. Tientallen jaren schreef ik nauwelijks…

Maar... niets gebeurt zomaar, alles heeft een reden in het leven. Soms begrijpen we die redenen, maar vaak ook niet. Het leven, het ‘grote geheel’, het universum, alles wat er om ons heen speelt, is te groots en veelomvattend... veelal ondoorgrondelijk voor ons. Ik ben er, desondanks, heilig van overtuigd dat we geboren worden om te leren van het leven én te groeien als mens, juist door ‘radicaal zachtmoedig’ (om Ruard Ganzevoort, hoogleraar theologie, te citeren) door de diepste dalen heen te gaan. Stap voor stap. Strompelend soms. En soms zelfs met het gevoel dat je benen onder je vandaan zijn geslagen. Nooit opgevend. Als een pelgrim.

Zo ben ik de laatste jaren enorm gegroeid in mijn zachtheid én in mijn moed. Onder andere door het solo lopen van de bijna 800 kilometer lange pelgrimstocht ‘El Camino’ van Zuid-Frankrijk naar Santiago de Compostella in Spanje in 2014 (van waaruit ook mijn naam ‘Soulpilgrim’ is ontstaan), de meer dan twintig operaties die ik heb moeten ondergaan in de jaren die daarop volgden én de ontmoeting met iemand die mijn leven voorgoed zou veranderen.

Ik omschrijf mezelf in de eerste plaats als iemand met een onuitputtelijke (veer)kracht. Daaraan gekoppeld de onuitputtelijke wil om te Leven. Met een hoofdletter! Mijn melancholische aard komt voort uit de altijd aanwezige Sehnsucht. Er is altijd dat enorme verlangen…

Ik leef op volle kracht, bijna compromisloos. Ik kan niet meer slalommen tussen de ditjes en datjes, koetjes en kalfjes in het leven. Ik heb de dood een paar keer in mijn leven in de ogen gezien... Voor mij is er geen tussenweg meer.

Ik ben een openhartig, eigenzinnig, direct, passievol, gevoelig mens. Ik durf me kwetsbaar op te stellen én ik heb moed. Veel moed. En die moed spreek ik tijdens het schrijven van mijn boek weer aan.
Ik wil en zal mijn rode draak verslaan! Vincero!

Graag vertel ik je nog wat over andere dingen die een belangrijke rol spelen in mijn leven. Mijn grootste passie is muziek in al zijn vormen. Ik kan me hierin helemaal verliezen. Ik schrijf teksten, ik zing en ik speel. Muziek is er altijd voor mij.
Niet te vergelijken, maar voor mij toch ook erg met elkaar verbonden, zijn mijn liefde voor de natuur en fotografie. Wederom in al hun facetten. Ik ‘beweeg’ me heel graag in de natuur: om o.a. te schrijven, te lopen, te genieten van alle dieren en planten, de stilte te ervaren of te mediteren. En dit alles soms in combinatie met het fotograferen.
Ook daarin sta ik de ene keer achter de camera, een andere keer weer ervóór. Meerdere keren heb ik model gestaan voor verschillende magazines, waaronder de LINDA en Winq Magazine.
Verder werk ik soms mee aan kortdurende tv/filmproducties, zoals o.a. de korte film ‘Het Cadeau’ onder regie van Hanna Verboom (Cinetree).

Zoals ik al eerder schreef: Ik ben een specialist in het allround zijn! Er valt nog zoveel meer te zeggen, maar dat kun je later lezen in mijn boek.
Ben je geïnteresseerd geraakt of wil je meer informatie over mijn bezigheden? Abonneer je op mijn Nieuwsbrief of neem contact met me op.

Ik hoop je later terug te zien!

- NOYANA -

Stijn